Hírek

A Bakony hét Gyöngyszeme 1 éves lett

2020.09.22

Hatalmas örömmel tölt el minket, hogy a Bakony Gyöngye Kennel első alom kölykei egy évesek lettek.

Visszaemlékezve nagy lelkesedéssel vágtunk bele az előkészületekbe. Kivizsgáltattuk Tammyt, hogy megbizonyosodjunk, teljesen alkalmas tenyésztésre és a jó orvosi vizsgálati eredmények után igencsak körültekintően, közel egy éves keresgélés után választottuk ki Oskart, a Szerbiából importált jó felépítésű, erős fizikumú, kiegyensúlyozott stabil idegrendszerű Apa kutyánkat.

Fedeztetés: Tammy és Oskar rózsák között romantikáztak

A sikeres fedeztetés után a lehető legmegfelelőbb környezetet igyekeztünk megteremteni az Anya kutyának és a kis jövevényeknek, ezért átalakítottuk a kennelt, hatalmas új házat építettünk, és Tammyt gondosan ellátva izgalommal vártuk a kicsik érkezését. A sok-sok előkészület után életünk talán legstresszesebb napján végül szeptember 22-én megszületett a hét csöppség, két szuka és öt kan.

Tammy szerencsére nagyon jó, gondoskodó Anyukának bizonyult és szépen nevelgette a kicsiket, mi pedig igyekeztünk neki mindent megadni, amire csak szüksége lehetett.

A picik szépen cseperedtek miközben elkezdtük keresni a gazdikat számukra. A sok-sok érdeklődő közül úgy ítéljük meg, hogy sikerült megtalálni az „álom gazdákat”, és így minden kölyök a hozzá illő és tényleg minden szempontból számára ideális új családba került.

Nagyon örülünk, hogy azóta is kapcsolatban vagyunk a gazdákkal, és így rajtuk keresztül a kölykökkel is. A facebook csoportunkba szinte heti rendszerességgel kerülnek fel az új képek, infók a kutyusokról és mivel mindenkinél jártunk már látogatóban, így személyesen is láthattuk, hogy tényleg mindent (szeretetet, törődést) megkapnak Bakony Gyöngyei, akik külön egyéniségek lettek.

 ALPHA JACK SPARROW (hívó nevén Árész) – a vakmerő cicabarát

Árész egy fiatal Sarplaninac, Cerberusz mellé került akivel –mint a neve is mutatja- sokáig küzdött, mára azonban összebarátkoztak, és hatalmasakat futkároznak, játszanak, az esetleges nézeteltéréseket pár morgással elrendezik, és folytatják a játékot. Gyorsan összeszokott az 5 cicával is, mindegyikkel jól kijön.

Folyamatosan járőrözik és mindenkit „igazoltat”. Nagyon barátságos az ismerősökkel, betolakodóknak azonban nem ajánlott betérni. A kerítésen kívüli lovasokat, bicikliseket nem kedveli.

A melegben imádja magát a nedves földbe ásni és ott szunyókálni. Nagyon nyugodt kutya.

Árésznak vannak hajmeresztő tettei, többször jól ráijesztett a gazdáira, mint például amikor az első emeletről ugrott ki csak azért, hogy Cerberusz segítségére siessen.

ADONISZ – a kiegyensúlyozott, nagy kertrendező

Adonisz egy fajtát is jól ismerő, szerető gazdi igazi társa lett. Kezdetben nem volt sok a mozgásigénye, de ma már nagyon sokat mozog, hátul a szomszéd kutyával „kokettál”, miközben a kaput őrzi elől, úgyhogy folyton ide-oda rohangál.

Gazdi elmondása szerint intelligens, jó kutya, aki neki szót fogad, viszont ha nem kap elég figyelmet akkor „jól áll a bosszúval”, és lopkod, pl. valamit a frissen mosott teregetésből…

Nagy kertrendező, mindent széthord az udvarban, hogy legyen neki mivel játszani.

Jelenleg folyamatban van az összeszokás a két új jövevény cicával, akikre egyenlőre még féltékeny.

 AMAZON (hívó nevén Léna) – az örök mozgó vezéregyéniség

Léna új családjánál egy Sarplaninac kölyök, Igor mellé került és gyorsan kiderült, hogy micsoda vezéregyéniség. Ezen nem csodálkoztunk, hiszen már nálunk, pár hetesen is megmutatkozott, hogy törzskönyvi nevéhez híven (Amazon) egy harcos, aki ledominálta testvéreit, és a legnagyobb kannal is simán szembement. Igoral szemben is rögtön átvette a vezető szerepet, kezdetben felügyelet nélkül még a táljához sem engedte, és bármerre ment, Igor követte, és belevitte minden rosszalkodásba. Azóta is tartják ezt a „szereposztást”, és elválaszthatatlanok.

Gazdái ha csak lehetséges sétáltatják őket és az egyik kiránduláson kiderült, hogy Léna egy igazi „vízicsibe”, igaz általában jól behívható, a vízből nehéz kicsalogatni.

Egy magabiztos, bátor, kiegyensúlyozott Sarplaninac szuka.

ANGEL – az érdeklődő, taktikás

Angel a nálunk maradt kis szuka egy nagyon összetett személyiség. Többnyire távolságtartó, visszahúzódó, csendes, megfigyelő típus, aki közben nagyon taktikás. Amikor kedve tartja kiprovokálja a figyelmet és a játékot tőlünk és Anyjától valamint testvérétől, Davetől is. Általában a három kutyus játékában ő marad alul, de ez egyáltalán nem zavarja, folytatja a többiek piszkálását. Nagyon ragaszkodik a falkájához, igyekszik főként Anyja kedvében járni.

Nagyon érdeklődő, mindenre figyel és kitűnő házőrző, rögtön jelez bármi neszt, mozgást észlel.

A kutyaközösséget nagyon szereti, játékos. A kutyaiskolában igaz gyorsan tanul, ha akar nagyon tud összpontosítani a feladatokra, azonban önfejűsége többször itt is megmutatkozik.

Összességében egy „kiismerhetetlen nőszemély”.

ARAMISZ (hívó nevén Ördi) – az aktív, okos, éber házőrző

Ördi szerető, fajtát jól ismerő, a kutyusokat családtagként kezelő gazdikhoz került az akkor 10 éves kutyusuk, Maci mellé, akinek kezdetben néha túl sok volt a folyton pörgő kölyök, hamarosan azonban elválaszthatatlanok lettek. Mindent együtt csinálnak, együtt esznek, alszanak és persze őriznek. Ördi sokat tanult Macitól, ügyes, éber házőrző lett, minden neszre figyel és jelez.

Szeret nagyon sétálni, ami a napi program része. Ha az idősebb kutyus hamarabb elfárad, és lefekszik kicsit pihenni,  Ördi odabújik hozzá és vigyáz rá. A pancsolás nagyon megy a medencéjében, igazi vízi kutya. És mindenben „segít” a gazdáinak, legyen az kertészkedés, favágás, autó takarítás vagy akár olajcsere ….hát igen, a nevéhez híven egy igazi, szeretnivaló ördögfióka.

ARISTOTELES (hívó nevén Dusan) – a nyugodt, kiegyensúlyozott

Dusan két idősebb kutyus mellé került egy szerető családhoz, ahol két kislány gazdája is van, így szeretgetésben nincs hiánya. A kezdetekben a két nagy kutyussal az összeszokás nem volt zökkenőmentes, de Dusant ez nem zavarta, követte, figyelte a nagyokat és tanult, mikor mit kell csinálni. Mára a ház őrzését emberek tekintetében igaz még a vezér kutyára bízza, de a vadállatok (rókák, vaddisznók) látogatását már ő jelzi vadul.

Napi rendszerességgel nagyokat sétál a közeli erdőben ahol már kicsinek is behívható volt. Kitűnően szocializálódott, rendszeresen viszik kutya közösségbe, ahol nagyon szeret játszani, csak persze a mérete miatt egyre nehezebb ehhez megfelelő partnert találni.

Még az állatorvost is nagyon szereti, és amíg mindegyik kutyus árnyékba vonul ő szeret napozni és horkol, nem is kicsit ….

ARNOLD (hívó nevén Dave) – a „tiszta Anyja” szeretetbomba

Dave a nálunk maradt kan egy nagyon szerethető, folyton a közelségünket kereső, gazdáihoz ragaszkodó kutya. Erős fizikumának valószínű sokszor nincs tudatában ezért mondhatjuk olyan „mint elefánt a porcelánboltban”. Sokszor még kajla, játékos. Türelmes is tud lenni, testvére Angel piszkálódását is jól viseli egy darabig, mielőtt megmutatná a foga fehérjét. Kutyaközösségben fegyelmezett, érdeklődő de azt vettük észre, hogy kisebb kutyusok között „királynak érzi magát”.

Sokszor az az érzésünk, hogy a gondolatai csak az evés körül forognak, bármit és bármilyen mennyiségben fel tud falni.

Szófogadó, jól hallgat a vezényszavakra. Szeret utazni, kimozdulni, jól alkalmazkodik a városi és a vidéki környezethez is.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani minden Gazdinak, hogy ilyen szeretettel, mindent megadva gondoskodnak Bakony Gyöngyeiről és tenyésztő barátainknak, akik támogattak minket.

Bakony Gyöngye Kennel

Bóza Zsolt – Nánási Andrea

  1. szeptember 22.