Kennelek

Guards of Roses kennel

Bemutatkozás

 Gyerekkorom óta rajongok a kutyákért, sajnos az emeleti lakásban ez nem adatott meg, erre várnom kellett jó pár évet. Szerencsére férjemmel kertes családi házban kezdtük meg a közös életünket, így szinte azonnal lett kutyánk. Két kisgyermek mellé retrievereket választottunk.

Családunk részben rózsatermesztéssel foglalkozik. 2015 nyarán a fejlesztések révén lehetőség nyílt, hogy a nagyobb terület őrzésére kutyákat tartsunk. Mintegy két hónap komoly felkészülés, magyar és külföldi fajtaleírások tanulmányozása után a választásunk a Sarplaninacra esett. Pontosan olyan tulajdonságokkal rendelkező fajtát kerestünk, ami rájuk jellemző: legyen jó felépítésű, jó fizikumú, betegségekkel ellenálló, jól tűrje az időjárási viszontagságokat, legyen önálló, ugyanakkor gazdájához ragaszkodó, jó idegrendszerű, csak okkal támadó, jó őrző kutya. A két hektáros terület védelmére mindenképpen több kutyát szerettünk volna. A falka első három tagja: Léna, a három hónapos szuka, valamint Titov Kincse kennelből két 8 hetes kan, Nero és Adolf (szülők: Aga Jazo x Mira) volt. Velük kezdtük megismerni a fajtát. Nem csalódtunk, sőt fél év múlva újabb szuka kiskutyánk lett Olga (szülök: Karabas Restelicki x Alma) és később anyukája, Alma (szülők: Ari Div x Klea), a Római Mandula Kennelből. Így szép lassan megismerkedtünk Sarplaninac Baráti Kör tagjaival. Kertészetünk újabb telephellyel bővült, ide már nem kölyök, hanem fiatal kutyát kerestünk. Szerencsére az Akela Népe Kennelből eladóvá vált Karisa (szerb import növendék szuka) és egy 3 éves kan Basa. Kettejük párosításából született, Sonja, akit megtartottunk. Megtanultuk mit jelent a falkán belüli dominancia és a hierarchia. A fajta iránti szeretetünk és tiszteletünk csak tovább nőtt. Nero és Alma párosításból egy szukát, Begemothot, egy kant Bernardot tartottuk meg.

  1. őszén hirtelen elvesztettük Nerot, a „vezér kant”. Sürgősen szerettünk volna egy domináns, jó temperamentummal és idegrendszerrel rendelkező fiatal eladó kant. Rengeteg segítséget és tanácsot kaptunk a Baráti Kör tagjaitól, és így Szerbiából megvettük a 21 hónapos Oskart (szülők: Aga Domaz x Biba) és a 6 hónapos Neron od Bjelicat. Oskar minden elképzelésünket felülmúlta, azonnal beilleszkedett a csapatba, tudta mi a feladata, kitűnő terület-, és gazdaőrző. Ennyi kutya mellett megtanultuk, milyen különbségek vannak fajtán belül is, hogy kisebb anatómiai hibák mellett mennyire fontos a „tiszta fej, tiszta gondolkodás”, a stabil, kiegyensúlyozott idegrendszer, a minden élethelyzetben megfelelő viselkedés.

Igyekszünk minden „Sarplaninac rendezvényen” részt venni, tanulni, fejlődni. A legnagyobb megtiszteltetés számunkra az volt, hogy a 2019-es őszi szerb kirándulásra meghívtak minket. A túra alkalmával sikerült megvennünk Oskar szuka édestestvérét, Olympijat (szülők: Aga Domaz x Biba), aki hihetetlenül stabil, kiegyensúlyozott, domináns viselkedésű. Mivel a két kutyát a kiállítások, tenyészszemlék is alkalmasnak találták tenyésztésre, így megalakult kennelünk. A névválasztás egyszerű volt, hiszen valójában a „rózsák őrzői”.

Oskar 2020-ban három szukát is sikeresen fedezett, ebből az egyik növendék szuka Maya két hónapja került a falkába, és szinte egy-két nap alatt beilleszkedett.

Célunk, hogy a fajtát minél szélesebb körben megismertessük, bemutassuk, hogy ezek a kutyák egyszerre erősek és gyengédek, elsődleges számukra a feladat elvégzése, önállóak, de a gazda és a családtagok iránti szeretetük, türelmük határtalan. Kutyáink közül csak azokkal tenyésztünk, melyekben megvannak azok a külső és belső tulajdonságok, amivel az eredeti környezetükben is el tudnák látni a pásztorkutyákra jellemző feladatokat.

 Acsai Beatrix

2021.01.21.

 Elérhetőség:

E-mail: acsaibeatrix@pharmarosa.com

Telefon: +36-30/9814-014

Budapest

Galéria – Oskar 

Galéria – Olimpija