Hírek

Látogatóban Bakony Gyöngye Aristotelesnél, Dusannál

2021.07.7

A hétvégén folytattuk a Bakony Gyöngye kölykök látogatását és végre sikerült eljutnunk Dusanhoz.

A 2020. januári személyes találkozásunk óta igaz rendszeres kapcsolatban voltunk és fényképeken követhettük Dusan fejlődését, mégis nagy izgalommal vártuk a találkozást, hogy élőben láthassuk a nemsokára két éves „nagyfiút”. Dusan két idősebb kutyus mellé került, arra is nagyon kíváncsiak voltunk, hogyan alakultak a szerepek a falkában.

Nem egyedül mentünk, vittük magunkkal Angelt, Dusan testvérét is. Mivel mi általában a teljes falkával járunk mindenhova, szerettük volna megfigyelni, hogyan viselkedik Angel egyedül egy teljesen új környezetben, idegen kutyákkal akkor, ha nincs vele testvére Dave és anyja Tammy. Hárman együtt természetesen védik egymást, kemények és magabiztosak.

Tavalyi látogatásunkból okulva, amikor Tammyval az utazás után azonnal bementünk a három kutya közé és Tammy durván hárította el az akkor 4 hónapos Dusan kicsit szemtelen közeledését, most a közeli erdőben találkoztunk, ott engedtük össze a négy kutyát. Az impozáns kanná érett Dusan magabiztosan közeledett. A  nagy, erős fej és könnyed mozgás volt ami először feltűnt. Az alkata apjára, Oskarra emlékeztetett.

Angel először megilletődött, amikor három nagy kan kutya rohant felé. és körbe szaglászta. Ráadásul még két kiránduló kutya is megrohamozta, de pár perces ismerkedés, szaglászás után már a tőle megszokott módon kihúzva magát indultunk el együtt kirándulni. Dusan és „nagy testvérei” hihetetlenül fegyelmezetten, a teljes kirándulás alatt póráz nélkül vezették fel vagy éppen követték kis csapatunkat. Még akkor is, ha idegen emberekkel, kutyákkal találkoztunk azonnal reagáltak a Gazdájuk vezényszavára és behívhatóak voltak. Dusan viselkedésében egyértelműen látható, hogy rendkívül jól szocializált. Kölyök kora óta jár kutyafuttatóba és több akár kisebb termetű kutyussal is összejárt bandázni, ennek is köszönhető, hogy az erdőben is az ismerős kutyák közeledését nyugodtan fogadta. A két „nagy testvérével” kezdetek óta elvan, rengeteget tanult tőlük, igaz nem alakult ki nagyon szoros kötődés. Dusant ez nem igen zavarja, nagyon önálló kutya. A Gazdák nagyon tudatosan tartják magukat a falkában a sorrendhez (etetésnél, üdvözlésnél stb.), miszerint a fiatal Dusan áll a harmadik helyen. Ezt egyenlőre úgy tűnik Dusan is elfogadja. A ház őrzésénél is megmutatkozik a falkasorrend: emberek tekintetében Szásáé a vezető szerep, viszont a gyakran előforduló rókák, vaddisznók esetén már Dusan intézkedik.

Az erdei kirándulás után pihentek a kutyusok, mindegyik a közelünkben maradt és a teraszon aludtak egy jót. A pihenés után Angel elkezdte felfedezni az új helyet. Nemsokára a többi kutyus is csatlakozott hozzá és nagyon jól elvoltak. Dusan mindent bevetett, nagyon aranyosan, rendíthetetlenül udvarolt Angelnek, játékba hívta, hempergett neki a többszöri elutasítás ellenére is. Kis idő elteltével Angel már követte a kanokat a kerítésnél, amikor megfigyelnivaló mozgás volt kint és hozzájuk hasonlóan érdeklődve reagált.

Nagyon örültünk, hogy személyesen láthattuk Dusant, a rendkívül nyugodt, kiegyensúlyozott Bakony Gyöngyét.

  1. július 4.

Nánási Andrea – Bóza Zsolt

Bakony Gyöngye kennel