Hírek

Sarplaninacok a Nisi Katonaságban

2020.11.27

Sanja Jakšić, állatorvosi technikus és tanácsadó a Nisi Katonaságnál. Érdeklődésünkre, hogy mik a tapasztalataik a Sarplaninaccal kapcsolatban, és hogyan dolgoznak velük, a következőket mesélte:

 A történet kezdetéhez vissza kell mennünk az 1928-as évhez, ugyanis ekkor hozták le a hegyekből az első Sarplaninacot az akkori Jugoszláv Királyságban. Mint tudjuk, Pavlovic Professzor felkarolta a fajtát, és kidolgozta a standardot 1957-ben. Még ugyanebben az évben megalakult az első kutyakiképző központ a Nisi Katonaságban, ami mai napig működik. Én vezetem jelenleg a kutyakiképző részleget. 4 kutyafajtával dogozunk itt a katonaságnál: Belga juhászkutyával, Labradorral, Német juhászkutyával és persze Sarplaninaccal. Különböző feladatokra tanítjuk be őket, amik segítik a katonák munkáját, vannak bombakereső-, nyomkereső-, mentő-, és őrző-védő kutyák. A kiképzett kutyákat vagy a katonaságnál vagy a rendőrségnél állítják munkába.

A kiképzés a Sarplaninacnál csupán alapdolgok elsajátítását jelenti, valójában nem tanítjuk be őket, hanem hagyjuk, hogy megmaradjon az eredeti, ösztönös pásztorkutya viselkedésük, ezt használjuk fel. Természetesen hozzászoktatjuk a katonai közeghez, többek között a lövéshez, néha a gyakorlatozáson akadályokon vezetjük végig őket, de ennél komolyabban nem avatkozunk be képzéssel a viselkedésükbe. Mi úgy véljük, hogy a Sarplaninacnak lelke van, saját akarata, ő nem egy „robot kutya”, ennek megfelelően szeretnénk, ha megmaradna a karaktere és a személyisége.

Előfordul, hogy kihelyezünk kutyákat gazdákhoz. A tulajdonosok mindig meg vannak elégedve velük és az őrző képességükkel.

A Nisi Katonaság saját állatorvosi rendelővel rendelkezik, itt kezeljük a kutyákat, és szűréseket is végzünk, többek között diszplázia szűrést. Jelenleg 40 Sarplaninacunk van a kölykökkel együtt. Az biztos, hogy amíg én itt vagyok, addig lesz Sárhegyi a Nisi Katonaságnál.  Ahogy változnak az idők, úgy nehezedik, hogy fent tudjuk tartani a kutyák megfelelő tartási körülményeit. Ameddig volt kötelező sorkatonaság, addig a kutyák körüli munkákat, mint az etetés vagy a takarítás ellátták a katonák. Most állandó munkásokat kell alkalmaznunk ezekre a feladatokra, és vannak edzőink is, akik a kutyákkal való foglalkozásokat vezetik. Viszont mint említettem, nem tanítjuk be a Sarplaninacot, képzés nélkül is tudják a dolgukat, többek között ők biztosítják legjobban a kaszárnya védelmét. 2007. és 2009. között tilos volt tenyésztenünk a Sarplaninacot. Viszont 2011. óta újra folyik a tenyésztés nálunk, méghozzá a felügyeletem alatt. Sajnos a politika vagy a szigorú szabályok gyakran beleszólnak a kutyákkal való munkába. Gyakran kapunk meghívást, hogy vegyünk részt kutyakiállításokon, ami nem egyszerű, hiszen külön engedélyt kell kérnünk erre, és korlátozottan tudunk a kutyákkal kimozdulni. Ha valaki kölyköt szeretne nekünk ajándékozni annak megint szigorúan meghatározott menete van, és külön bizottság hagyja jóvá.

A kutyák karaktere a legfontosabb nálunk, hiszen a munkára meg kell feleljenek, félős kutya nem lehet az állományunkban. Együttműködünk néhány tenyésztővel is, és a megfelelő adottságú kanokhoz elvisszük a szukáinkat fedeztetni. Vannak küllemi tényezők, amikre próbálunk odafigyelni, pl. nem szeretjük a világos szemű kutyákat, olyan kannal nem fedeztetünk, vagy előfordul, hogy egyes kutyák erősebben csavarják a farkukat, ezt is megpróbáljuk kijavítani. A 90-es években a Nisi Katonaság kutyái alacsonyak és szélesek voltak, nehéz fejjel, amit sikeresen kijavítottunk. Most már jellemzően magasabbak, szárazabb a fejük, élénkebbek, azaz „pásztorkutyásabbak” lettek. A fogazatra is figyelünk, de ezzel sok éve nincs probléma. Őszintén mondhatom, hogy a Sarplaninac nagyon egészséges fajta, semmilyen jellemző betegséget nem tapasztaltunk. A kutyák naponta kétszer kapnak enni, reggel tápot, este pedig főzünk nekik, általában marhahúst és zöldségeket. Sokszor marha csontot is kapnak, azt tapasztaltuk, hogy bármit megesznek gond nélkül, és nincs táplálék allergiájuk sem.

Ha más országokból jönnek látogató katonák hozzánk, akkor őket nemigen érdekli a Sarplaninac, hiszen alapvetően nem katonai kutyának való a fajta. De szeretnénk megismertetni velük a Sárhegyit, mert a pásztorkutya tulajdonságai miatt nagyon hasznos lehet máshol is. A kutyák minden évben átesnek a szokásos egészségügyi vizsgálaton. A 10 éves kutyákat, ha az egészségük megengedi, szerető családoknak adjuk el nagyon kevés pénzért. Úgy gondoljuk, hogy az idős kutyáknak jobb helyük van ott, mint a katonaságnál.  Volt eset, hogy egy 10 éves szukának ami családhoz került, még kölykei születtek.

Nagyon szívesen vendégül látnám a Sarplaninac Baráti Kör tagjait Magyarországról, de sajnos civilek nem léphetnek be a katonaság területére. Csak másik katonaságtól fogadhatunk látogatókat, privát személyeket nem. Viszont nagyon örülök, hogy Önök is szeretik és tenyésztik a Sarplaninacot. Én úgy hiszem, hogy ő egy különleges kutya, „Úr a kutyák között”, akinek lelke van.

Sanja Jakšić

Nisi Katonaság – Szerbia

Sanja képeket is a rendelkezésünkre bocsátott. Nagyon köszönjük neki az érdekes és számunkra nagyon értékes információkat, valamint a képanyagot.

Képgaléria: