Kennelek

Szentkúti Pásztor kennel

Bemutatkozás

A fajta elkötelezettjeként régi álmom vált valóra, miszerint a nemrég kiváltott „Szentkúti Pásztor” kennelnév alatt megkezdhettem a tenyésztői munkát itt Petőfiszálláson. Mikor megismerkedtem a Sarplaninac Baráti Kör tagjaival rögtön tudtam, hogy nekem is nagyon hasonló elképzeléseim és célkitűzéseim vannak a fajtát illetően, így szép lassan bekapcsolódtam a munkájukba. Később a kibővült közösség számára hoztuk létre a Sarplaninac Baráti Körösök Klubját, és a klub honlap felületén én is bemutatkozok.

A Sarplaninac fajtával gyerekkoromban ismerkedtem meg, mikor a szüleim végre engedélyezték, hogy saját kutyám legyen, és a választásom egy igencsak „nagy” kutyára esett, a Sarplaninacra. Akkoriban még keveset tudtam a pásztorkutyákról, de amit a könyvekben olvastam róluk, az magával ragadott, és nem tántorított el semmilyen akadály, mint például a nevelést, fegyelmezést illetően felmerülő nehézségek. A fajta konkrét kiválasztása is csak az olvasottak hatására, véletlenszerű szimpátia alapján történt. Az első kutyám, Athos remek választásnak bizonyult, egy hatvani tenyésztőtől vettük, felmenői között megtalálhatóak voltak a Római Mandula tenyészet kutyái is. Hogy mennyire jó pásztorkutya tulajdonságokkal rendelkezett, csak később derült ki számomra. Akkor még azt hittem, amit ő tudott, az minden Sarplaninacban benne van, de azóta tudom, hogy ez nem igazán így van. A kiállításokon nem ért el kiemelkedő eredményeket, de elsőrangú pásztorkutya volt, annak minden jó és időnként kellemetlen tulajdonságaival együtt. A tapasztalatlanságom ellenére jól megtanultunk kommunikálni, és kivívtam a vezető szerepet is, nagyon tetszett a kutya intelligenciája, önállósága és gondoskodó viselkedése, ahogy a családra vigyázott. Sokfelé vittem magammal, rengeteg helyzetben láttam a kutyát, és domináns viselkedése ellenére jól kezelhető volt, fegyelmezett, de ha engedtem, szeretett önállóan dönteni, és sokszor meglepett mennyire jól méri fel az adódó helyzeteket és alapvetően nem veszélyeztet sem embert, sem állatot, csak ha okot adnak rá. Akkor viszont első osztályú harcosként működött. Mondanom sem kell, hogy nagyon szerettem a kutyát, és nagyon szoros kapcsolat volt közöttünk. Ezzel kezdődött a fajta iránti rajongásom, és azóta is tart. A következő kutyám Lesko, Csehországból érkezett, de teljesen más típust képviselt, mint az első kutyám. Igazi „show kutya” volt, imádott utazni, kiállításra járni, szerette a nyüzsgést és az embereket, viszont az őrző-védő képessége már kevésbé volt kiemelkedő. Ezt követően néhány éve találkoztam össze a Sarplaninac Baráti Kör tagjaival, mikor a Titov Kincse kennelből elhoztuk az alom egyetlen szuka kiskutyáját, Borát (Szülők: Aga Jazo x Mira). Bora beváltotta a hozzá fűzött reményeket, nagyon szép kutyává fejlődött, korrekt felépítéssel, és kiemelkedő atletikus fizikummal. Bő 3 évvel ezelőtt az első alom még a Titov Kincse kennel égisze alatt született, és Bora nagyon jó anyának bizonyult. Közben a körülmények lehetővé tették több kutya tartását, és mivel a családtagjaim is megfertőződtek a fajta iránti rajongással, így lehetőség volt újabb kutyát hozni a házhoz. Az Akela Népe kennelből érkezett Milos (Szülők: Karabas Restelicki x Brita), a most már felnőtt, érett kan, aki azóta testvéremék tanyáját és állatait őrzi, és remekül bevált pásztorkutyaként. Nagyon kiegyensúlyozott, stabil idegrendszere van, és különleges érzékkel kezeli a háziállatokat, különösen a birkákkal szeret együtt mozogni, ahogy ezt a felmenői tették.

Két fiatal felnőtt Sarplaninac tagja még a kennelnek, mindkettő szerb import, és a Bjelica tenyészetből származik.

Nessa od Bjelica (Szülők: Varan x Daca od Bjelica), nyugodt, stabil idegrendszerű, közepésnél nagyobb méretű, világos szuka. Vele 2020-ban a lehetőségek szerint sok kiállításon és egyéb megmérettetéseken vettünk részt. Korrekt anatómiai adottságainak és oldott viselkedésének köszönhetően szép sikereket értünk el. Eddigi eredményei: 3 x HPJ, CAC, Res.CACIB, BOS, BOB-HFGY, Hungária Junior Champion, Karakán Klubkiállítás: K2, sikeres tenyészszemle. 2020. végén megszülettek első kölykei, a 9 kiskutya azóta új gazdákhoz került, róluk lentebb a C alom beszámolóiban olvashatnak.

Rados od Bjelica most 2 éves temperamentumos kan. Átlagosnál nagyobb méretű, kitűnő anatómiájú, könnyed mozgású kutya, kifogyhatatlan az energiája. Stabil idegrendszer, nagyfokú bátorság és nagyon jó területőrző képesség jellemzi. 2020. második felében 3 nagyobb kiállításra tudtam elvinni, a következő eredményekkel rendelkezik mostanáig: 3 x HPJ, 3 x Best Junior, Fiatal Klubgyőztes, 2 x BOB/HFGY, Hungária Junior Champion. Ebben az évben is folytatjuk a megmérettetéseken való részvételt. A kutya nagyon jó – fajtára jellemző – viselkedést mutat, családjához nagyon ragaszkodik, figyelmes, jó a problémamegoldó képessége. Idegenekkel, különösen saját területen bizalmatlan, és a gazda jelenléte nélkül keményen őriz.

Bora

Milos

Nessa od Bjelica

Rados od Bjelica

Tenyésztés

Korábban egyszerre mindig csak egy kutyát tarthattam, ez a tenyésztést nem igazán tette lehetővé, ma már szeretném, ha az arra érdemes kutyáimnak lennének utódai, lenne utánpótlás, hiszen ha körülnézek, az országban nagyon kevés a Sarplaninac, és egyre kevesebb általánosságban a jó pásztorkutya. Manapság a szelekció más szempontok szerint történik, mint a dolgozó kutyáknál, így az egykor természetes pásztorkutya tulajdonságok kezdenek kiveszni a mai állományból. Az én célom az, hogy megtaláljam azokat a kutyákat, amik el tudják, vagy el tudnák látni eredeti feladatkörüket (hiszen a modern világban általában mások a tartási körülmények), egészséges fizikummal, felépítéssel rendelkeznek és viselkedésükben, ösztöneikben az elsődleges motiváció a nyáj vagy mostanság a család védelme.
A pásztorkutyák, így a Sarplaninac is, számomra a legcsodálatraméltóbb kutyák, elképesztően sokrétű és összetett feladatot kell ellátniuk évezredek óta az ember mellett. Acélos, erős fizikummal kell rendelkezniük, az időjárás viszontagságait jól kell tűrniük, kevés élelem és babusgatás mellett életüket annak kell szentelniük, hogy megvédjék a gazdájukat és annak minden állatát, minden értékét. Ehhez nagyon fontos az intelligencia, az önállóság és a problémamegoldó készség, ugyanakkor az, hogy tudjanak falkában élni és dolgozni. Tökéletesre kell fejleszteniük a kommunikációt egymás között és a gazdájukkal, hiszen egy ragadozó támadásakor másodpercek alatt kell tudniuk összehangolni a védelmet. Ehhez elengedhetetlen, hogy a rangsort minimális harc árán ki tudják alakítani egymás között, ne gyengítsék a falkát felesleges verekedésekkel.
De a keménység nem elég egy jó pásztorkutyánál. Tudnia kell türelmesnek, gyengédnek lennie azokkal az élőlényekkel, melyekre vigyáznia kell. A kisbáránnyal, a kutyakölykökkel, az ember gyerekeivel, vagy éppen a család aranyhörcsögével. Ezekben a kutyákban ez a legcsodálatosabb, hogy egyszerre rettenthetetlen, kemény harcosok, és kedves, szelíd óriások, akik eltűrik a védtelen kis állatok vagy emberek ugrándozását.
Ez az, ami sok éve megfogott ezekben a kutyákban, és szeretném, ha fennmaradhatna a mai modern világban is. Szerencsére ma már elindultak olyan kezdeményezések, amik a pásztorkutyák szélesebb körű tesztelését szeretnék megvalósítani, pont azzal a céllal, hogy minden fontos ösztön megnyilvánulhasson, és értékelve legyen. A Sarplaninac Baráti Kör Kennelek tagjaiban olyan tenyésztőket ismertem meg, akik elkötelezetten azért munkálkodnak időt, pénzt, energiát nem kímélve, hogy ma is legyenek eredeti funkciójukat ellátni képes Sarplaninacok. Hozzájuk csatlakozva, majd a Sarplaninac Klubot elindítva remélem, hozzájárulhatok én is az eredményes fajtáért való munkálkodáshoz.
Hogy miért pont „Szentkúti Pásztor”? Nálunk itt Petőfiszálláson található az alföld legjelentősebb zarándokhelye Pálosszentkút, így a településen a leggyakoribb elnevezés a „Szentkúti”. És mivel számomra a tenyésztésben a legfontosabb célkitűzés a pásztorkutya tulajdonságok megtartása, így nem kellett sokat gondolkoznom a kennel nevén.

Nagy Tímea

2017 – Bora x Sokol alom

2020 – Bora x Milos alom

2021 – Nessa x Rados alom

Elérhetőség:

E-mail: tiszainagyt@gmail.com

Telefon: 30/481-9012

Petőfiszállás