Ágotai Gyémánt kennel

Bemutatkozás

A Sarplaninac fajtával 2007-ben ismerkedtem meg, nagymamáméknak volt egy Apolló nevű kanja. Rögtön magával ragadott mind a külleme, mind a jelleme. Egy átlagos méretű kan volt, jó területőrző ösztönökkel, az idegenekkel bizalmatlan volt és kemény.

2021 ben minden lehetőség adott volt egy kutya érkezéséhez. Szerettem volna egy nagytestű pásztorkutyát, több fajta felmerült, majd eszembe jutott Apolló. Nehezen találtam olyan Sarplaninacot, ami az én elvárásaimnak megfelelt volna, de végül rábukkantam a Szentkúti Pásztor Kennelre, a Nessa x Rados od Bjelica alomra. Tetszettek a szülők és láttam az apa kutyában azt, ami Apollóban is megvolt: keményen őriz, jó testfelépités és kisugárzás jellemzi. Így elhoztam az alomból egy kis kant, aki megörökölte nagymamámék kutyájának a nevét így lett Apolló ő is. Reménykedtem hogy legalább olyan jó lesz, mint ő volt, és igen, Apolló nagyon jó kutya lett. Közepes méretű, jó felépítésű, jó gondolkodású kutya, és remek házőrző lett belőle. Egyszóval maximálisan meg vagyok vele elégedve! Megismerkedtem a Sarplaninac Baráti Körösökkel, és elsőként elvittem Apollót a minden évben rendezett Sarplaninac Táborba. Tetszett, hogy több napos, és hozzáértő fajtaspecialista bírál. Izgalmas volt részt venni Apollóval a karakter teszteken, ahol nézik a kutya hogy viselkedik különböző helyzetekben, de közben fel kell vezetni a kutyát egy körben, ahol nézik a mozgást, anatómiát. A táborban Apolló nagyon jól teljesített, és azóta is minden évben viszem a kutyáimat erre a rendezvényre. Ez egy nagyon jó dolog, mert itt megmutatkozik, hogy igazából milyen Sarplaninacot vásároltunk. Apolló nagyon a szívemhez nőtt, ő lett a család kedvence, nagyon ragaszkodó kutya, és kiválóan teljesít az őrzésben, ezt már a Táborban és Vasadon a Pásztorkutya Mustrán is bizonyította. A többi kutyával nagyon jól kijön, és kifejezetten a fajtára jellemző viselkedést mutat. Apollót kölyökkora óta szoktam vinni kiállításra is. Eddigi eredményei: Nagyon ígéretes bébi és kölyök osztályban, Best puppy, HPJ, Best Junior, HFGY/BOB, 3x Kitűnő, Karakán Klub Év fiatal kutyája: III. helyezett.

2022-ben úgy gondoltam, hogy szeretnék a Sarplaninac fajtával komolyabban foglalkozni, és Szerbiából, Zlatan Stevanovic tenyészetéből hoztam egy 8 hetes szukát: Zirát. Törzskönyvi nevén Medena. Zira jelenleg másfél éves, a Bona X Mrki Junior párosításból született. Kölyöknek kifejezetten eleven volt, mára nyugodt és kiegyensúlyozott lett, minden helyzetben stabil a viselkedése. A családhoz nagyon ragaszkodik, a háziállatokkal is jól kijön, és megbízható házőrző lett belőle, amilyennek egy jó Sarplaninacnak lennie kell. Kiállításokra is szoktam vinni, és a bírálatok szerint kitűnő mozgás és anatómia jellemzi, kifejezetten szép fejjel és jó arányokkal. Zira is jelen volt a 2023 as Sarplaninac Táborban, és kiemelkedően teljesített a karakter teszteknél is, ő lett a Legjobb Fiatal kutya. Eddig a következő eredményekkel rendelkezik: Nagyon ígéretes kölyök osztályban, Best Puppy, HPJ, Best Junior, Karakán Speciál CAC: Junior BIS 2. hely, Karakán Klubkiállítás: Kitűnő 1, CAC.

2023-ben ismét adódott egy lehetőség, és Szerbiából egy felnőtt szukát is hoztam, szintén Zlatan Stevanovic tenyészetéből. Brita egy 5 éves, jó idegrendszerű és korrekt anatómiával rendelkező szuka. Szerencsére nagyon jól beilleszkedett az új családjába, és a többi kutya is könnyen elfogadta. A portát keményen védelmezi, nagyon éber kutya. Britát még sajnos nem volt alkalmam kiállitásra vinni, de a közeljövőben szerepelni fog ő is a ringben.

Mivel összejött ez a kis falka elgondolkodtam, hogy belefogok a tenyésztésbe, aminek első lépése a kennelnév kiváltása. És ez lett az Ágotai Gyémánt Kennel. Azért ez lett a kennel neve, mert Sárszentágota faluban élek, a Sarplaninac fajta pedig olyan értékes számomra mint a gyémánt. A kutyáimat szívesen viszem kiállításra mert fontosnak tartom, hogy ilyen Sarplaninacot is lássanak az emberek. A tenyésztésben stabil, kiegyensúlyozott, jó anatómiájú, bátor, kemény kutyákat szeretnék, egyszóval amit a standard leír. Az első alom hamarosan megszületik a kennelben a Zira – Rados od Bjelica párosításból. Szeretném, ha a kölykök majd felnőttként helytállnának a munkában, és remélem sok meg tudja mutatni a Sarplaninac sok-sok kiváló tulajdonságát. 

Molnár Dániel

Elérhetőség:

E-mail: daniel166@freemail.hu

Telefonszám: +36 70 586 9632

Sárszentágota

Szentkúti Pásztor Dominik /Apolló/

Medena /Zira/

Brita