Galéria

VI. Sarplaninac Tábor

 2022. szeptember első hétvégéjén új helyen tartottuk meg szokásos táborunkat, ezúttal Délegyházán gyűltünk össze. A bíró Polgár András volt. 

Túra Montenegróba

2022. márciusában egy kis csapattal Montenegróban jártunk és megnéztünk sok ottani Sarplaninacot, hazafelé természetesen útba ejtettünk néhány szerb tenyésztőt is, és náluk is megnéztük a kutyákat. 

V. Sarplaninac Tábor

 2021. augusztus végén idén is megtartottuk a szokásos több napos táborunkat Petőfiszálláson, több, mint 20 kutya részvételével. 

Karakán Speciálkiállítás és főtenyészszemle

 2021. június 13-án rendezte meg a Karakán Klub idei első kiállítását és főtenyészszemléjét. A baráti körünkből 7 kutya került nevezésre a kiállításra, 1 a tenyészszemlére.

Látogatás a Guards of Roses kennelben

 A 2021. márciusában a Sarplaninac Baráti Kör néhány tagjával ellátogattunk a Guards of Roses kennelbe, és megnéztük Olimpia és Sari kölykeit.

Tenyészszemle Tárnokon

 A 2021. februári tenyészszemlén sok Sarplaninac nevezve volt, kutyáink közül Rados od Bjelica, Bakony Gyöngye Angel, Bakony Gyöngye Arnold/Dave szerepelt sikeresen

Őszi kiállítások 2020.

 Kecskemét CACIB, Komárom CACIB, Karakán Klubkiállítás, Békéscsaba CACIB, Tenyészszemlék

Sarplaninac Tábor 2020.

Petőfiszállás

Képek: Bodnár Gyula, Csapó Zsolt, Polgár Adrijana, Nagy Tímea, Nánási Andrea

FEHOVA WDS - CACIB 2020.

Budapest

Szerb körút 2019. október

 Képek: Nagy Tímea

III. Sarplaninac Tábor

 Képek: Bodnár Gyula

Karakán Klubkiállítás 2019.

 Képek: Bodnár Gyula

Macedón körút 2018.

 Képek: Csapó Zsolt és Polgár Adrijana

ÜDVÖZÖLJÜK!

Klubunk rövid története

 

Sok szeretettel köszöntünk minden kedves látogatót a Sarplaninac Baráti Körösök Klubjának honlapján.

Örülünk, ha minél több fajta iránt érdeklődő talál meg bennünket, és oldalunkon sok hasznos információt talál a Sarplaninacról. Mint tudjuk, a Sarplaninac vagy más néven Sárhegyi nem egy tipikus „divatfajta”, a származási országain kívül – így hazánkban is - kisebb az ismertsége. Mégis, aki megtapasztalja ennek a fajtának a kiemelkedő pásztorkutya-tulajdonságait, intelligenciáját és hűségét, az nagyon könnyen beleszeret. Nekik is és azoknak is, akik csak most ismerkednek a fajtával, ajánljuk a honlapot szíves használatra.

A 90-es évektől folyamatosan volt az országban egy közösség, ami kisebb megszakításokkal, de a fajta kedvelőit igyekezett összetartani és utat mutatni a tenyésztőmunkához. Sarplaninac Baráti Kör Kennelek néven 2009 óta működik egy közösség, és a 4 kennel tenyésztői köré egyre több fajta iránt elkötelezett kutyás gyűlt. Mostanra ért meg a helyzet ahhoz, hogy a csapathoz folyamatosan csatlakozó érdeklődők és új tenyésztők immár egy klubba szerveződhessenek, de a szellemiséget, a célokat és baráti hangulatot megtartva. A közösség szerveződését segítette a 2017 óta minden júniusban megrendezésre kerülő Sarplaninac Tábor, tavaly pedig a fajtagondozó szervezet a Karakán Klub keretein belül megalakult a hivatalos Sarplaninac Baráti Kör is, amellyel a Sarplaninac BK Klub igyekszik összhangban tevékenykedni, folyamatosan fenntartva a kapcsolatot a vezetőséggel.

A klub célja, hogy utat mutasson a fajta kedvelőinek a Sarplaninac eredeti pásztorkutya-tulajdonságainak és használhatóságának megőrzéséhez. Az állomány felmérése és tenyésztésre való szelekciója szintén fontos feladat, valamint az anyaországokból megfelelő genetikájú új egyedek importálása, és a kapcsolattartás a külföldi szervezetekkel. A kiállításokon való részvétel fontos, hogy az emberek megismerjék a fajtát, és a közösségnek jó találkozási lehetőség, valamint rendszeresen szervezünk utakat a fajta származási országaiba. Minden eseményről tájékoztatjuk az érdeklődőket ezen a honlapon, valamint a hazai kutyákról, tenyésztőkről is találhatnak információkat.

Jó olvasást kívánok!

Nagy Tímea

szervező és adminisztrátor

 

Köszöntő

 A Sarplaninac utáni rajongás sok embert összehoz. Kialakult egy baráti csapat, aki szívesen ”kutat” a Sarplaninac körül, így elkezdtünk utakra járni, Sarplaninac Specijalkára, tenyesztőkhöz, fel a hegyekre a pásztorokhoz, és mindezt fotózva, látva, átélve úgy döntöttünk, hogy jó lenne másoknak is megmutatni. És ha már ilyen elkötelezettek vagyunk a fajta iránt, akkor tegyük is ezt meg, mutassunk meg mit láttunk. A célunk az, hogy minél többen megismerjék a fajtát, szeretnénk bemutatni, hogy a Sarplaninac milyen rendkívüli fajta sok-sok jó tulajdonsággal, amiért mi is szeretjük. A Sarplaninacnak különleges karaktere van, elsősorban ezért kedveljük, de nem elhanyagolható a gyönyörű kinézete sem. Igazából azt szeretnénk, hogy a Sarplaninac tulajdonosok egy közösségbe tartozzanak, és ezzel bemutassuk Magyarorszagon elő Sarplaninacokat. Bemutatjuk az új almokat, eladó kutyákat, eseményeket és persze minden új információt a fajtáról. Utazásainkat is szeretnénk megosztani másokkal, elmesélni hol mit láttunk. Szeretnénk, ha a kutyatulajdonosok időnként aktívan részt vennének eseményekben, ezáltal is jobban megismerjék a saját kutyáikat. Szeretnénk, ha az emberek több Sarplaninacot látnának, és megismerjék jobban a fajtát.

Nyitottak vagyunk minden Sarplaninac tulajdonos felé, a fajta kedvelői felé, jó volna összeismerkedni, és sokat beszélgetni a fajtáról. Mert akinek egyszer volt Sarplaninaca annak utána mindig lesz.

 

Polgár Adrijana

a klub szakmai vezetője