Kanok

Cudar /Dömpi/

Fedeztetésre ajánljuk ereje teljében lévő három éves autentikus Sarplaninac kan kutyánkat!

Dömper, törzskönyves nevén Cudar, 3 éves és egy hosszan megfontolt döntés eredményeként lett családunk mára nélkülözhetetlen tagja.

Mivel egyre veszélyesebb világban élünk, és bár világunk nyitottsága rengeteg lehetőséggel ajándékozott meg minket Európában élőket, sajnos a közbiztonságot tekintve e nyitottságnak árnyoldalai is vannak. Úgy éreztem, szükségünk van egy jó kutyára, aki egyben társa és védelmezője is családunknak. Mind fajtában mind tenyésztőben hosszas tanakodás, utánajárás előzte meg döntésünket. Végül jellemzőit tekintve mindenképp pásztorkutyát kerestünk, viszont  fellelhető tiszta autentikus forrást kutatva a Sarplaninac fajtánál kötöttünk ki, és bevallom minél jobban merültünk bele a fajta és az egyedek történeteinek, jellemének, tulajdonságainak megismerésébe, be kellett látnunk, hogy még azelőtt beleszerettünk a sárhegyi fajtába mielőtt kutyánk lett volna. Végül a Titov kincse kennel kutyáiban láttuk meg elképzelt majdani társunk szülőpárját Sokol (kan, a fajta eredeti élőhelyéről a Sahr hegységből származik) és Mira (szuka, megannyi magyar és környező ország kiállításnak győztese, apja Shar hegységben született) személyében. Személyesen ellátogattunk megtekinteni a kutyákat és már akkor lenyűgözött a fajta érzékenysége, mely bent a gazdival óvatos barátságosságban, kerítésen kívülről pedig kemény határozott területvédésben mutatkozott meg. Dömpit, ahogy mi nevezzük kilenc hetes korában vittük haza és meglepetten tapasztaltuk, hogy a kézhez szoktatás idejére mikor a házban tartottuk különösebb tanítás nélkül szobatiszta volt. Dömpi egy kemény nagyon domináns kan kutya, aki már pici korától különleges odafigyelést, kemény, de a végletekig következetes bánásmódot igényelt persze sok szeretet mellett. Bár pásztorkutyaként azonnal ösztönösen tudta, hogyan kell óvni, őrizni a területet és az ott lakókat beleértve a játszó pajtását, a kiscicát is, ahhoz, hogy maradéktalanul betöltse az egyébként nem a fajtára jellemző funkciókat is (szocializáció, kert kímélése, szép egyenletes, kart ki nem tépkedő séta stb.) kutyasuliba is jártunk vele. Később beszippantott minket a kutyázás világa. Több kiállításon is szerepelve egy res CAC két CAC és egy fajta győztes címet szerzett idáig a mi Cudar kutyánk. Tenyészszemlén a karakán klub rendezésében kaptunk pozitív eredményt. Így lett végül Dömpi egy számunkra tökéletes házőrző, társ és családtag.

Szerbiából importáltunk egy kitűnő vérvonalú szukát Milut, aki jelenleg másfél éves. A jövőben tenyésztési szándékaink vannak a két kutyával, miután Milu megszerezte a tenyészszemlét, és elérte a tenyészérett kort. Véleményünk szerint remekül összeillenek, hasonló típust képvisel a két kutya.

Földesi Gábor

Elérhetőség:

E-mail: gabor.foldesi.71@gmail.com

Telefonszám: 70/551-7952

Tiszaalpár