Kanok

1. Cudar /Dömpi/ – Tulajdonos: Földesi Gábor

2. Oskar /Guards of Roses kennel/ – Tulajdonos: Acsai Beatrix

3. Rados od Bjelica /Szentkúti Pásztor kennel/ – Tulajdonos: Nagy Tímea

 

Cudar /Dömpi/

Fedeztetésre ajánljuk ereje teljében lévő négy éves autentikus Sarplaninac kan kutyánkat!

Dömper, törzskönyves nevén Cudar, 4 éves és egy hosszan megfontolt döntés eredményeként lett családunk mára nélkülözhetetlen tagja.

Mivel egyre veszélyesebb világban élünk, és bár világunk nyitottsága rengeteg lehetőséggel ajándékozott meg minket Európában élőket, sajnos a közbiztonságot tekintve e nyitottságnak árnyoldalai is vannak. Úgy éreztem, szükségünk van egy jó kutyára, aki egyben társa és védelmezője is családunknak. Mind fajtában mind tenyésztőben hosszas tanakodás, utánajárás előzte meg döntésünket. Végül jellemzőit tekintve mindenképp pásztorkutyát kerestünk, viszont  fellelhető tiszta autentikus forrást kutatva a Sarplaninac fajtánál kötöttünk ki, és bevallom minél jobban merültünk bele a fajta és az egyedek történeteinek, jellemének, tulajdonságainak megismerésébe, be kellett látnunk, hogy még azelőtt beleszerettünk a sárhegyi fajtába mielőtt kutyánk lett volna. Végül a Titov kincse kennel kutyáiban láttuk meg elképzelt majdani társunk szülőpárját Sokol (kan, a fajta eredeti élőhelyéről a Sahr hegységből származik) és Mira (szuka, megannyi magyar és környező ország kiállításnak győztese, apja Shar hegységben született) személyében. Személyesen ellátogattunk megtekinteni a kutyákat és már akkor lenyűgözött a fajta érzékenysége, mely bent a gazdival óvatos barátságosságban, kerítésen kívülről pedig kemény határozott területvédésben mutatkozott meg. Dömpit, ahogy mi nevezzük kilenc hetes korában vittük haza és meglepetten tapasztaltuk, hogy a kézhez szoktatás idejére mikor a házban tartottuk különösebb tanítás nélkül szobatiszta volt. Dömpi egy kemény nagyon domináns kan kutya, aki már pici korától különleges odafigyelést, kemény, de a végletekig következetes bánásmódot igényelt persze sok szeretet mellett. Bár pásztorkutyaként azonnal ösztönösen tudta, hogyan kell óvni, őrizni a területet és az ott lakókat beleértve a játszó pajtását, a kiscicát is, ahhoz, hogy maradéktalanul betöltse az egyébként nem a fajtára jellemző funkciókat is (szocializáció, kert kímélése, szép egyenletes, kart ki nem tépkedő séta stb.) kutyasuliba is jártunk vele. Később beszippantott minket a kutyázás világa. Több kiállításon is szerepelve egy res CAC két CAC és egy fajta győztes címet szerzett idáig a mi Cudar kutyánk. Tenyészszemlén a karakán klub rendezésében kaptunk pozitív eredményt. Így lett végül Dömpi egy számunkra tökéletes házőrző, társ és családtag.

Szerbiából importáltunk egy kitűnő vérvonalú szukát Milut, aki jelenleg másfél éves. A jövőben tenyésztési szándékaink vannak a két kutyával, miután Milu megszerezte a tenyészszemlét, és elérte a tenyészérett kort. Véleményünk szerint remekül összeillenek, hasonló típust képvisel a két kutya.

Földesi Gábor

Elérhetőség:

E-mail: gabor.foldesi.71@gmail.com

Telefonszám: 70/551-7952

Tiszaalpár

 

Oskar /Guards of Roses kennel/

A Guards of Roses kennelben fedeztetésre ajánljuk Oskart, 4 éves szerb import kanunkat. 

A falkánk élére szerettünk volna egy domináns, jó temperamentummal és idegrendszerrel rendelkező fiatal eladó kant. Rengeteg segítséget és tanácsot kaptunk a Baráti Kör tagjaitól, és így Szerbiából megvettük az akkor 21 hónapos Oskart (szülők: Aga Domaz x Biba). Oskar minden elképzelésünket felülmúlta, azonnal beilleszkedett a csapatba, tudta mi a feladata, kitűnő terület-, és gazdaőrző. Ennyi kutya mellett megtanultuk, milyen különbségek vannak fajtán belül is, hogy kisebb anatómiai hibák mellett mennyire fontos a „tiszta fej, tiszta gondolkodás”, a stabil, kiegyensúlyozott idegrendszer, a minden élethelyzetben megfelelő viselkedés.

Oskar az elmúlt években több kiállításon is sikeresen szerepelt, eredményei: 2 x HFGY/BOB, 2 x CAC, Res CAC, sikeres tenyésszemle. 

Oskar 2020-ban három szukát is sikeresen fedezett, ebből az egyik növendék szuka Maya pár hónapja került a falkába, és szinte egy-két nap alatt beilleszkedett.

Elérhetőség:

E-mail: acsaibeatrix@pharmarosa.com

Telefon: +36-30/9814-014

Budapest

Rados od Bjelica

/Szentkúti Pásztor kennel/

Rados od Bjelica fajtareprezentáns Sarplaninacként elérhető fedezőkanként. Rados 3 éves temperamentumos szerb import kan. Átlagosnál nagyobb méretű, kitűnő anatómiájú, könnyed mozgású kutya, kifogyhatatlan az energiája. Stabil idegrendszer, nagyfokú bátorság és nagyon jó területőrző képesség jellemzi. Lehetőség szerint szoktam vinni kiállításokra, a következő eredményekkel rendelkezik mostanáig: 3 x HPJ, 3 x Best Junior, Fiatal Klubgyőztes, 2 x BOB/HFGY, 2 x CAC, BOS, Hungária Junior Champion, Karakán Klub „2020 Év Fiatal Kutyája”. A kutya fajtára jellemző viselkedést mutat, családjához nagyon ragaszkodik, figyelmes, jó a problémamegoldó képessége. Idegenekkel, különösen saját területen bizalmatlan, és a gazda jelenléte nélkül keményen őriz. A Sarplaninac Táborban minden évben kiemelkedősen teljesít.

Érdeklődni lehet a Szentkúti Pásztor kennel elérhetőségein.

E-mail: tiszainagyt@gmail.com

Telefon: 30/481-9012

Petőfiszállás

ÜDVÖZÖLJÜK!

Klubunk rövid története

 

Sok szeretettel köszöntünk minden kedves látogatót a Sarplaninac Baráti Körösök Klubjának honlapján.

Örülünk, ha minél több fajta iránt érdeklődő talál meg bennünket, és oldalunkon sok hasznos információt talál a Sarplaninacról. Mint tudjuk, a Sarplaninac vagy más néven Sárhegyi nem egy tipikus „divatfajta”, a származási országain kívül – így hazánkban is - kisebb az ismertsége. Mégis, aki megtapasztalja ennek a fajtának a kiemelkedő pásztorkutya-tulajdonságait, intelligenciáját és hűségét, az nagyon könnyen beleszeret. Nekik is és azoknak is, akik csak most ismerkednek a fajtával, ajánljuk a honlapot szíves használatra.

A 90-es évektől folyamatosan volt az országban egy közösség, ami kisebb megszakításokkal, de a fajta kedvelőit igyekezett összetartani és utat mutatni a tenyésztőmunkához. Sarplaninac Baráti Kör Kennelek néven 2009 óta működik egy közösség, és a 4 kennel tenyésztői köré egyre több fajta iránt elkötelezett kutyás gyűlt. Mostanra ért meg a helyzet ahhoz, hogy a csapathoz folyamatosan csatlakozó érdeklődők és új tenyésztők immár egy klubba szerveződhessenek, de a szellemiséget, a célokat és baráti hangulatot megtartva. A közösség szerveződését segítette a 2017 óta minden júniusban megrendezésre kerülő Sarplaninac Tábor, tavaly pedig a fajtagondozó szervezet a Karakán Klub keretein belül megalakult a hivatalos Sarplaninac Baráti Kör is, amellyel a Sarplaninac BK Klub igyekszik összhangban tevékenykedni, folyamatosan fenntartva a kapcsolatot a vezetőséggel.

A klub célja, hogy utat mutasson a fajta kedvelőinek a Sarplaninac eredeti pásztorkutya-tulajdonságainak és használhatóságának megőrzéséhez. Az állomány felmérése és tenyésztésre való szelekciója szintén fontos feladat, valamint az anyaországokból megfelelő genetikájú új egyedek importálása, és a kapcsolattartás a külföldi szervezetekkel. A kiállításokon való részvétel fontos, hogy az emberek megismerjék a fajtát, és a közösségnek jó találkozási lehetőség, valamint rendszeresen szervezünk utakat a fajta származási országaiba. Minden eseményről tájékoztatjuk az érdeklődőket ezen a honlapon, valamint a hazai kutyákról, tenyésztőkről is találhatnak információkat.

Jó olvasást kívánok!

Nagy Tímea

szervező és adminisztrátor

 

Köszöntő

 A Sarplaninac utáni rajongás sok embert összehoz. Kialakult egy baráti csapat, aki szívesen ”kutat” a Sarplaninac körül, így elkezdtünk utakra járni, Sarplaninac Specijalkára, tenyesztőkhöz, fel a hegyekre a pásztorokhoz, és mindezt fotózva, látva, átélve úgy döntöttünk, hogy jó lenne másoknak is megmutatni. És ha már ilyen elkötelezettek vagyunk a fajta iránt, akkor tegyük is ezt meg, mutassunk meg mit láttunk. A célunk az, hogy minél többen megismerjék a fajtát, szeretnénk bemutatni, hogy a Sarplaninac milyen rendkívüli fajta sok-sok jó tulajdonsággal, amiért mi is szeretjük. A Sarplaninacnak különleges karaktere van, elsősorban ezért kedveljük, de nem elhanyagolható a gyönyörű kinézete sem. Igazából azt szeretnénk, hogy a Sarplaninac tulajdonosok egy közösségbe tartozzanak, és ezzel bemutassuk Magyarorszagon elő Sarplaninacokat. Bemutatjuk az új almokat, eladó kutyákat, eseményeket és persze minden új információt a fajtáról. Utazásainkat is szeretnénk megosztani másokkal, elmesélni hol mit láttunk. Szeretnénk, ha a kutyatulajdonosok időnként aktívan részt vennének eseményekben, ezáltal is jobban megismerjék a saját kutyáikat. Szeretnénk, ha az emberek több Sarplaninacot látnának, és megismerjék jobban a fajtát.

Nyitottak vagyunk minden Sarplaninac tulajdonos felé, a fajta kedvelői felé, jó volna összeismerkedni, és sokat beszélgetni a fajtáról. Mert akinek egyszer volt Sarplaninaca annak utána mindig lesz.

 

Polgár Adrijana

a klub szakmai vezetője