Hírek

IV. Sarplainac Tábor – 2020. 08. 28-30.

2020.09.5

Ebben az évben a szokottól eltérő időpontban, nyár végén rendeztük meg a Sarplaninac Tábort, mely most már igazi hagyománynak számít. A helyszín ezúttal is Petőfiszállás volt, ide vártuk a fajta kedvelőit és a tenyésztőkből álló baráti társaságot.

A pénteki érkezést követően nagy örömmel üdvözölték egymást a résztvevők, hiszen az utóbbi hónapokban nem volt lehetőség kutyás eseményen a találkozásra. Közös bográcsozás és baráti beszélgetés után zenés mulatság és hajnalig tartó tánc következett. De a mulatság előtt a Tábor szervezői egy meglepetéssel készültek az éppen 10 éves Sarplaninac Baráti Kör jelen lévő tagjainak, elismerve azt a munkát, amit az elmúlt években vittek véghez a fajta megmentéséért. 10 évvel ezelőtt indult el a 4 tenyésztő közös honlapja, és kezdtek el közösen utakat szervezni Szerbiába, Macedóniába, Koszovóba, hogy megfelelő tenyészegyedeket kutassanak fel és hozzanak be az országba. Ehhez a nehéz vállaláshoz mindig nagy segítséget nyújtott Polgár Adrijana, és sokan mások is bekapcsolódtak az évek során a közös kutyázásba. Így, tisztelegve a kerek évforduló előtt, egy tortával leptük meg a fiúkat, akik nagyon nagy örömmel vették át az ajándékot. Köszönetünket fejeztük ki továbbá a komoly szakmai munkájáért Polgá Adrijanának és Pásztor Antalnak akik levezényelték és értékelték a szombati napon a bírálatokat.

A szombati nap reggelén a szokott módon „frissen és üdén” gyűltek össze a táborozók, és  kezdődött az egész napos megmérettetés kutyáknak és gazdáiknak. A 24 összegyűlt Sarplaninac közül 22 kutyát neveztek a bírálatra, ami az eddigi legmagasabb részvételi létszám. A mérési adatok feljegyzésével kezdődött minden bírálat, ezután a kutyák felvezetése következett, ahol küllemi értékelést kaptak az anatómiára és a mozgásra. Ezt követően kezdődtek a viselkedés tesztek. Először a közömbösségi teszten egy speciális pályán kellett végigmenniük a kutyáknak gazdáikkal, ahol életszerű, de zavaró hatásokkal találkoztak (pl. labdázó ember, kinyíló esernyő vagy zörgő játék). Ezután következett a lövés teszt. Minden részen minden kutya pontszámot kapott a teljesítménye alapján, ami később összesítésre került.  A legutolsó részre, a bátorságpróbára ebéd után került sor. Ebben az évben a bátorságpróba két részből állt, és különbözött a fiatal és felnőtt korosztályban. A 2 év alatti kutyáktól még nem elvárható az a szintű kemény őrzés, mint ami a felnőtt kutyáknál kívánatos, így nekik másfajta teszt lett kidolgozva. A felnőtt kutyáknál az egyik próba megmaradt a szokásos formában, a kutyáknak a rájuk bízott területet kellett őrizniük, és a támadó segédre kellett reagálniuk. A másik rész újdonság volt, a segéd nem a kutyára, hanem a kutya mellett álló gazdára támadt rá, és erre kellett a kutyának reagálni. A megfelelő ösztönrendszerű kutyák gyorsan feltalálták magukat, és segítve gazdájuknak, elhárították a támadást. Több kutya is remekül teljesített ezeken a teszteken. A pontok súlyozása és összesítése után minden kutya kapott egy végső százalékot, mely tartalmazott minden bírálati eredményt. Az idei évtől kezdve a bírálat értékelői a legjobb kutyák közül kiválasztanak egyet, aki megkapja a „Tábor Kiváló kutyája” címet és az azzal járó vándorkupát. A következő évben ezt a címet meg kell védeni, és mindig átadni a legjobban teljesítő kutyának. 2020-ban Milos kapta meg ezt a címet (Tenyésztő: Csapó Zsolt, tulajdonos: Nagy Péter). Szintén újdonság, hogy a résztvevők is szavazhattak, melyik jelenlevő kutya tetszik nekik a legjobban. Ezt a szavazást Rados od Bjelica nyerte (Tenyésztő: Bjelica Bratimir, tulajdonos: Nagy Tímea). Polgár Adrijana értékelte, összegezte a kutyákat és a kutyák szereplését. Elmondta, hogy bár van még sok munka előttünk, a bemutatott kutyák összességében javuló tendenciát mutatnak. Azt is kihangsúlyozta, hogy ez az évenkénti értékelés nagyon fontos az állomány felmérése szempontjából, hogy lássuk mi a kitartó tenyésztői munka eredménye.

A kutyák ezután végre pihenhettek, de a nap még nem ért véget a gazdáknak. Este a „Kutyás vetélkedőn” kiderült, hogy ki tud legtöbbet a Sarplaninacról és melyik csapat a legügyesebb a feladványok megfejtésében. A nagy meleg miatt a vasárnapi szokásos séta elmaradt, viszont Pásztor Antal még tartott a fiatal kutyák számára egy tréninget. Aki még nem sietett hazafelé, az bekapcsolódott a közös kutyás beszélgetésekbe.

Összességében elmondható, hogy egy nagyon jó hangulatú és eredményes táboron vagyunk túl, aminek ugyanúgy része volt a szigorú szakmai értékelés, mint a vidám, baráti beszélgetés, a nagy nevetések. Köszönjük a résztvevőknek a támogató hozzáállást, és hogy rugalmasan fogadták az ezévi újításokat a bírálatok során. A cél az, hogy minél jobban sikerüljön a Sarplaninac fajta ösztöneihez passzoló teszteket kidolgozni. Az eredmények pedig megmutatják a tenyésztőknek hol vannak hibák vagy hiányosságok, mire kell a jövőben jobban odafigyelni.

Összetartó közösséget alkotnak baráti kör tagjai, segítik egymást, ahogy a táborhoz is mindenki hozzátett valamit, akár szervezési munkával, akár hozott alapanyaggal. De szívesen várjuk az új tagokat, akik most kezdenek kutyázni, vagy most találnak meg minket, és szívesen bekapcsolódnának a munkába. Egy a lényeg, hogy aki szereti a Sarplaninacot, azt mindig szívesen látjuk!

Találkozunk 2021-ben! Reményeink szerint az eredeti júniusi időpontban.

Galéria 1 – Tábori  események

Galéria 2 – Kutyák

Fotók: Bodnár Gyula, Csapó Zsolt, Polgár Adrijana, Nagy Tímea, Nánási Andrea, Téttry Attila