Hírek

Karakán Klub Speciál kiállítás, Sződ – Beszámoló

2023.10.21

A Karakán Klub 2023. október 14-én tartotta őszi Speciál kiállítását Sződön. Jól szervezett kiállításon vehettünk részt, az időjárás is nagyszerű volt, és ami különlegessé tette az eseményt számunkra, hogy a fajtagondozó szervezet kifejezetten Sarplaninachoz értő bírót hívott bírálni az egyik körbe. Polgár András bírálta a fajták többségét, így a Sarplaninacot is. Őt fajtaspecialista bíróként széles körben elismerik az anyaországokban, és gyakran hívják bírálni Specijalkára, amire egy nap 60-80 Sarplaninacot neveznek, mint ahogy következő nap is ő bírált a Velika Planán rendezett kiállításon. Sajnos a fajta kedvelői közül kevesen használták ki ezt a ritkán adódó lehetőséget, és mindössze 15 Sarplaninacot neveztek a kiállításra. Az ismertebb tenyésztők alig fele hozott kutyát, más nevező szinte nem is volt, így el lehet mondani, hogy ahhoz képest mennyi törzskönyves Sarplaninac található az országban (és mennyi tenyésztő!) nagyon kicsi volt a részvétel. A szigorú bírálat során a megszokottnál kevesebb cím került kiosztásra, de a bíró részletesen elmondta mit lát a kutyákon, mind a jó tulajdonságokat, mind a hibákat elmondta. A legszebb fiatal kutya Medena /Zira od Zlatana/ lett, emellett a BIS körben második helyen végzett. A nyílt szukáknál Tiszai Pásztor Abby lett az osztálygyőztes, a növendék osztályban és a szukák összevetésénél Kisbéri Szürke Farkas Gerda végzett az első helyen, ő kapta a BOS címet. A kanoknál kevés cím került kiosztásra, Milos kitűnő 2., Res CAC címet kapott, Rados od Bjelica lett az első nyílt osztályban, majd az összevetésben megkapta a BOB, Fajtagyőztes címet is. Később a BIS körben a dobogó 2. helyén végzett. A Bakony Gyöngye kennel két kutyája Arnold/Dave/ és Angel a Best in Show programban szintén második helyen végzett a kutyapárok versenyében.
A jó hangulatú kutyás nap során lehetőségünk volt beszélgetni a többiekkel, és tartalmas időt tölthettünk el a kutyáinkkal. Örültünk annak, hogy láthatóan ők is élvezték a közös programot, és büszkén képviseltük a fajtát ezen a kutyás eseményen.

Nagy Tímea

A kiállítás kapcsán Polgár Adrijana osztott meg velünk néhány gondolatot:

Kutyakiállítás, hmm… hogy is fogalmazzak, hogy ne sértsek meg senkit? Szerintem, kell menni időnként kiállításra. Nem azért, hogy győzzünk, és kergessük a titulust vagy elverjük a bírót, hanem igazából ez egy szép, együtt töltött nap lehet a kutyánkkal. Minél többet mozdulunk ki együtt (autózás, utazás, séta, kirándulás) annál jobban kialakul köztünk a gazda-kutya kötődés, jobban megismerjük a kutyánkat, több szituációban látjuk.

Mi sem vagyunk különösebben kiállítás kedvelők, hisz a mostani kiállításokon nem tisztelik a szigorúbb bírókat, akik nem osztogatják két kézzel a titulust, hanem a “kitűnő” mellett hasznàlják a “nagyon jó” és a “jó” osztályzatot is. Manapság az a “jó bíró” aki ezerrel adogatja a kitűnőket, és nem mondja el a hibákat, csakis dicséri a kutyát. Egy kutyakiállítás igenis a fajta útmutatója kellene, hogy legyen! Főleg olyan klubnál, ami egyben a fajtagondozó. Mert ha nem a fajtákat, akkor mit is gondoznak? Olyan eszünkbe se jut, hogy csak a pénz körül forog a dolog. De nagyon ritkán látunk hozzáértő és reális bírálatot.

Ne csodálkozzunk, ha holnap nem fogunk talàlni igazi jó Sarplaninacot. Sokan inkább bebújnak a csigahàzukba, és azt mondják: “Ahh, inkább nem megyek kiállításra…. ezért vagy azért”. Jó indokot mindig lehet találni. De igazából a félelem van mögötte, hogy mi van, ha mégsem olyan jó a kutyánk, mint hisszük. A másik dolog, hogy akármennyire szeretjük vagy nem szeretjük a kiállításokat sajnos az diktàlja a fajtát, és az mutatja be a fajtát. Sok új vevőt, tulajdonost érdekel a kiállítás, mert ott láthat Sarplaninacot. És pl. Magyarországon sokáig, vagy még majdnem mai napig is a nagy, szőrös, szürke, masztiffos Sarplaninacot keresik,… miért is? Mert csak ezt látják! Akinek egy picit is fontos a fajta, és imádja a Sarplaninacot az időnket elmegy kiállitásra, és bemutatja, hogy a nagy szőrös az nem is Sarplaninac.  

Sok ” tenyésztő ” van Magyarországon akik ” Sarplaninacot ” àrulnak, tenyésztenek, sőt vannak régebbi ismert tenyésztők is, és nem hajlandók elmenni kiállításra vagy bármilyen kutyás rednezvényre, hogy bemutassák milyen jó karakterű és küllemű kutyájuk van. Igen, persze mindez pénzbe és időbe kerül. Elhiszem, hogy sokkal könnyebb ha valaki ki se viszi az udvarból a kutyát, így nincs költség, és a kutya nem tud elbukni, rosszul szerepelni. Elég annyi, hogy elmesélje milyen jó a kutyája, vagy épp állatok mellett tartja, esetleg elvitte kétszer a kutyasuliba és az elég. Otthonról meséli, milyen szép és szuper képességű kutyája van, persze nincs semmi megmérettetés vagy kiadás, a kutya természetesen első osztályú tenyészállat, és születnek sorban a kölykök, amit minőségi alomnak hirdetnek. Komolyan, ez egy tenyésztö?? Ez egy színvonal, és ez jó a fajtànak? Sokan azt mondják azért nem járnak kiállításra mert meg van bundázva az eredmény, tudni lehet ki fog nyerni. 2023.október 14-én egy hozzáértő szakértő bíró bírált Sződön, akit totál nem tudnak befolyásolni, ki győzzön.Van tudása, ért a Sarplaninachoz, másnap Szerbiában Velika Planan bírálta a SARPLANINAC Specijalkát, ahol 60 Sarplaninac volt. Most volt lehetőség elmenni egy olyan bíróhoz, aki szigorúan, de reàlisan bírál… és látjuk, hogy sajnos nem volt sok nevezett Sarplaninac. Megint arra térünk vissza, hogy könnyebb otthonról dicsekedni, és kölyköt eladni, emellett semmit nem tenni a fajtáért. Igénytelenek a Sarplaninac tenyésztők, és ez látszódik a fajtán is. Megint azt mondom, hogy nem a titulus és a győzelem a fontos!! És nem is kell minden hétvégén menni kiállításra. Ha visszaemlékszek korábbi évekre, a magyarok igenis jártak kiállításra a Sarplaninaccal. Elmentek akár külföldre is, akár Ausztriába, Boszniába, Szerbiába komolyabb Sepcijalkákra. Akkor tudtak menni, most hirtelen nem tudnak, érdekes a dolog. Nem tudok  másra gondolni, csak arra, hogy nincs kutyájuk, akivel fel tudják venni a versenyt egy kiállításon, és ezért nem járnak. De közben minden màssal magyarázzák ki az ügyet, hogy nem fontos a kiállítás, az nem kell, mert a KARAKTER FONTOSABB, de hát olyan rendezvények is vannak, ahol a kutyák képességeit tesztelik, és oda sem járnak. Ugyanaz a szűk kör jár kiállításra, mint aki meg meri méretni a kutyáját egy pásztorkutyás rendezvényen, de ez kevés a fajtára nézve,

Az, hogy vannak olyan tenyésztők, akik soha nem fognak járni kiállításra, de minden hónapban lehoznak egy almot hát csinálják, nem lehet velük mit kezdeni. De ha mi is azt csináljuk, akkor ugyanabban a pocsolyában vagyunk mi is, és mi ezt akarjuk képviselni? Ez a hozzáállás jó a fajtának? Mindez odavezet, hogy egy piaci színvonalon van a fajta, és ez jó nekünk? Jobb lenne inkább minőségre törekedni, és holnap olyan kölyköket eladni, akik megállják a helyüket minden téren, és felemelni a fajtát ebből az igénytelen színvonalból.

Polgár Adrijana

Fotó: Karakán Klub, Nagy Tímea, Bodnár Gyula, Nánási Andrea