Hírek

Sarplaninac Tábor 2021.

2021.09.5

 Idén az 5. Sarplaninac Tábort rendeztük meg szokásos táborhelyünkön Petőfiszálláson augusztus utolsó hétvégéjén. Péntek délután érkeztek az első résztvevők, az ilyenkor megszokott bográcsozás mellett „felvezetés tréning” volt a program, amely során Polgár Adrijana elmondta, hogyan kell bemutatni megfelelően a kutyákat egy bírálaton. A gyakorlás után elfogyasztottuk a paprikás krumplit, és máris alakult a vidám hangulat, hiszen mindenki örült, hogy újra találkozhattunk. A nagy beszélgetéseket hajnalig tartó buli követte. A zenét idén is a „Túri Brothers” biztosította.

A tábor főnapja a szombat, ilyenkor egész napos bírálaton vesznek részt a kutyák és gazdáik. Persze előfordul, hogy a nap nehezen indul az előző esti mulatozás miatt, de most leginkább a közlekedés miatti késések hátráltatták picit a kezdést. A mérés után Polgar Adrijana lebírálta a kutyák küllemét és mozgását. Ezután különböző viselkedés tesztek következtek. Első a közömbösségi teszt, ahol a kutyákat egy emberekkel teli pályán vezetik végig a gazdák, itt hétköznapi szituációkkal és zajokkal találkoznak. A lövésteszten 4 kutya reakcióját figyelik egyszerre, hogy az erős zajra mutatnak-e félelmet. Végül következik a bátorságpróba, azaz a területőrzés a felnőtt kutyák számára. Ez a legnehezebb teszt, hiszen egy magabiztosan támadó segédre kell reagálniuk a kutyáknak. A tesztelésben Kun Gábor volt a segítségünkre, aki a mérésekben és minden viselkedésteszt kiértékelésében is részt vett. A kutyák az egész napos bírálat minden részére pontokat kapnak, és az összesítés eredményeként a legjobb kutya megkapja a „Tábor kiváló kutyája” címet és az ezzel járó vándorkupát. Idén a kupát Akela Népe Mira szerezte meg /Tenyésztő: Csapó Zsolt, Tulajdonos: Riagyel Judit/.

Mindenkinek nagyon szépen köszönjük a segítséget, akár alapanyaggal, akár szervezéssel, vagy más módon közreműködött, és ezzel hozzájárult a tábor sikeréhez. A tábor alapvetően nagyon jól sikerült, résztvevők számában sem volt hiány, a szakmai kiértékelések is megtörténtek, ami után lehet látni miben kell erősödnie a hazai állománynak. 

Nagy Tímea

 

Képek:

Kutyák:

Fényképek: Nagy Tímea, Bodnár Gyula, Nánási Andrea