Hírek

Téli kölyök találkozó

2023.01.8

Kutyás összejövetellel kezdtük az új évet, Petőfiszálláson gyűlt össze néhány fiatal Sarplaninac és gazdája. A találkozó célja a fiatal kutyák szocializációja és felkészítése a jövőbeli kutyás szereplésekre, pl a kutyakiállításokon való bemutatásra. Az időjárással nagy szerencsénk volt, gyönyörűen sütött a nap és a tavaszias enyhe időben /ami amúgy nem túl kedvező így januárban/ egész nap kint lehettünk a kutyákkal. A résztvevő Sarplaninacok: Szentkúti Pásztor Apolló, Zira od Zlatana, Tiszai Pásztor Lola, Szentkúti Pásztor Norma, Kisbéri Szürke Pásztor Gerda és természetesen a házigazda, egyben 3 kölyök apja: Rados od Bjelica. Sajnos két család nem tudott mégsem eljönni betegség és egyéb váratlan esemény miatt.

A megérkezés után egy közös sétával kezdtünk, hogy a kutyák feloldódjanak, ismerkedjenek. Utána az udvaron folytattuk a felvezetés tréninggel. Részletesen átvettük és gyakoroltuk, hogy mit kell tudnia a kutyának és gazdájának egy kiállításon /vagy akár egy tenyészszemlén vagy bármilyen kutyás eseményen/, és hogyan kell szépen bemutatni a kutyát. A nap során volt idő és lehetőség beszélgetni, tervezgetni az évet kutyás programok szempontjából, közben egy kis enni-, és innivaló is előkerült. A bekerített gyümölcsösben tudtak a kutyák szabadon szaladgálni, akiket lehetett összeengedtünk. Rados remekül vezette és felügyelte a kis csapatot, még a fiával Apollóval sem volt komolyabb konfliktus, de természetesen őket nem engedtük össze. A kutyák és gazdáik is láthatóan élvezték a közös programot, vidám volt a hangulat. Az ilyen találkozókon jól nyomon követhető a fiatal kutyák fejlődése, megosztjuk egymással az észrevételeket, tapasztalatokat. 

Sajnos a Sarplaninac Tábort már nem tudjuk Petőfiszálláson megrendezni, de a délegyházi kutyás kemping nagyszerűen megfelel a célnak, így ott tervezzük az idei találkozót újra szeptember első hétvégéjén. Addig viszont lesznek kiállítások, ahová reméljük idén több Sarplaninacot hoznak majd a gazdáik. Érdemes tudni, hogy az Európa Kiállítást idén is Budapesten rendezik 10 kutyafajta részére, köztük a Sarplaninacnak is. Jó volna, ha minél több magyar tulajdonú kutya venne részt, és addig még van idő akár a MEOESZ-nél való ügyintézésre, akár a gyakorlásra és a rutin megszerzésére. 

Nagy Tímea

Szentkúti Pásztor kennel