Hírek

Őszi túra Szerbiába

2020.02.23

 Sok éve rendszeresen szervezünk túrákat a Sarplaninac fajta anyaországaiba, 2019. októberében Szerbiára esett a választás, oda látogattunk egy 8 fős csapattal. Persze előtte a szervezés során egyeztettünk az ottani tenyésztőkkel, akik vártak minket. Én Svédországból repültem Budapestre és onnan indultunk együtt Szerbiába: Téttry Attila és Netti, Csapó Zsolt, Nagy Tímea, és voltak ”újoncok” akik először jöttek velünk ilyen kutyás túrára (de remélhetőleg nem utoljára) Acsai Beatrix és a kedves férje István, valamint Sidó László volt a kirándulás résztvevője. A legfőbb vendéglátónk és kísérőnk Nebojsa Bjelica és édesapja Bratimir Bjelica voltak Velika Planán. Mindketten ismert FCI küllembírók és 40 éve tenyésztenek Sarplaninacot. Jelenleg is sok kutyájuk van, de a szűkös hely miatt sok kutyát kihelyeznek. Velük nagyon régi az ismeretségünk, sokszor együttműködtünk már az évek során, így mikor megkértem Nebojsát, hogy lenne-e a vezetőnk, rögtön igent mondott. Megérkezésünkkor elsőként a Bjelica tenyészet kutyáit néztük meg alaposan, majd még aznap ellátogattunk Pozsarevacra Najdan Miladinovihoz. Najdan és Nebojsa együttműködnek  a tenyésztésben, így most is voltak a Bjelice tenyeszetből kutyák Najdannál. Nagyon kedvesen fogadtak minket, és persze csak pálinka és sör elfogyasztása után bírtunk távozni. A szállásunk Velika Planan volt lefoglalva és a finom szerb vacsora után pihenőre tértünk. Másnap reggel az első állomás Zitkovac volt, ahol Sasa Matic várt minket, és megmutatta nekünk a kutyáit. Nisbe indultunk tovább Garca Gavrilovichoz, aki szintén megmutatta saját kutyáit, és a környéken tőle származó kutyákat. 2 éve télen Bodnár Gyula és Takács Tamás tőle hozott kiskutyát, így ő sem volt már ismeretlen számunkra. Egy kis burek és kávé után tovább folytattuk az utunk visszafelé Velika Planába, hol Nebojsa újból mutatott a kenneléből származó kutyákat.

Másnap reggel ismét útnak indultunk, első állomásunk Ljubisa Belosevicnál volt, akit csak doktornak neveznek, a nagy, nyílt területre kiengedte a kutyáit, akiket öröm volt ebben vidám szaladgálás közepette megfigyelni.  Innen Milan Simichez mentünk tovább Krusevacra,  aki alig várta hogy büszkélkedhessen a kutyáival, nagy örömmel fogadott minket. Ezt követően Rade Andjelic – Suki –hoz mentünk tovább  Zsupára. Bejártuk a környéket, sok kutyát megnéztünk, és mindenhol nagyon szívélyesen fogadtak bennünket. Sőt, még egy finom ebéddel is megvendégeltek minekt, ami nagyon nemes gesztus volt részükről. Ebéd közben elbeszélgettünk a szerb és a magyarországi tenyésztésről, hol milyen tapasztalatok vannak. Aznap estére ” buli ” volt tervezve, mivel Beatrixnak és Istvánnak házassági évfordulójuk volt, amit persze meg kellett ünnepelni. Így az estét szórakozással töltöttük, ami igen jól sikerült.

Vasárnapra maradt Kragujevac, először Zlatan Stevnovic, majd Vladan kutyáit néztük meg. Beatrixék ez utóbbi helyen megláttak egy szukát, ami nagyon megtetszett nekik, mint kiderült, a másfél éve importált kanjuk, Oszkár alomtestvére. Úgy döntöttek, hogy megveszik, és szerencséjükre sikerült is a megvásárlás. Laci pedig Nebojsáéktól vett egy 8 hetes kölyköt, így a hazaúton két új kutya utazott velünk. Összességében sok olyan kutyát láttunk az út során, ami tetszett nekünk, és akiknek az utódai közül szívesen hoznánk Magyarországra. Mindig szeretünk új reménységet, ígéretes ”új vért” találni, hogy ezzel bővülhessen a mi állományunk. Bjelicáékkkal nagyon jól megtaláltuk a közös hangot, és további együttműködést tervezünk. Májusban meghívást kaptunk az általuk szervezett Specijalkára, majd júniusban Nebojsa jön hozzánk, és a Sarplaninac Tábor vendége lesz.

Polgár Adrijana

Szerb körút 2019. október

 Képek: Nagy Tímea