Hírek

Új kölykök érkeztek a Szentkúti Pásztor kennelbe

2023.09.23

A nyár folyamán 2 szuka kiskutyát sikerült behozni az anyaországokból.
Júliusban egy 11 hetes kölyök, Branka érkezett meg, tenyésztője Bozidar Nikolic. Branka apja Mrki Medved Srpaki Lav (Mrgud Srpski Lav x Megi Srpski Lav), tulajdonos: Zlatan Stevanovic, anyja: a Montenegróból származó Luna (Bagzi x Stela).
A másik szukát, Védát egy hónappal később 8 hetesen hoztuk Podgoricából /Montenegró/ Dejan Raspopovic tenyészetéből. Az út nem kis szervezőmunkát igényelt, de végül sikerült megoldást találni, köszönet érte Dejannak! A kölyök apja Murga, anyja Cobra, mindkét szülő Dejan saját tenyésztésű kutyája, akiket tavaly élőben is láttunk a montenegrói túránkon.
Az utazás viszontagságait mindkét kiskutya nagyon jól viselte, és gyorsan beilleszkedtek a falkába. Első naptól együtt voltak a 2 felnőtt kuyával minden probléma nélkül. Mindkét kölyök magabiztos, tanulékony, kommunikatív kutya, jól reagáltak az ismeretlen helyzetekre is. Nagyon mozgékonyak, rengeteget játszanak, szaladgálnak, és a nagyok is bevonják őket a közös játékba. Ezenkívül máris szívesen mennek segíteni az őrzésben, figyelnek, ott vannak a nagyokkal, és már rendszerint ők is megugatják a gyanús dolgokat. Ebben a korban persze nem túl mutatósak, kicsit esetlenek és aránytalanok, de később majd remélhetőleg ismét szépek lesznek, ha túljutnak ezen a fejlődési szakaszon. Brankának izgalmas élmény volt a Sarplaninac Tábor, ahol az első kis megszeppenés után ügyesen feltalálta magát, és szépen ismerkedett minden új dologgal. Semmi probléma nem volt vele, nagyon jól bírta az utazást és az új közeget. Azóta is örül, ha kimozdulunk és megyünk valahova kirándulni. Védával még csak a közelben voltunk egy-egy rövid kiruccanásra, de ő is gyorsan feloldódik, és lelkesen ismerkedik más kutyákkal, emberekkel.
Még sok időnek kell eltelnie, hogy kiderüljön, minden szempontból megfelelnek-e tenyésztésre, hiszen ez lenne a távlati terv, addig figyelemmel követem a fejlődésüket, és rendszeresen igyekszem vinni őket kutyás eseményekre is.

Nagy Tímea

Szentkúti Pásztor kennel